TUDUNG, TELEKUNG, KAIN PASANG & AKSESORI DISINI

STANDBY >> PERSEDIAAN AWAL RAYA 2011

Awal tahun ni tentu semua kita sibuk dgn bajet ... sekolah, tusyen, rumah, transport ..mcm2 lg...

Tapi kena juga pandang ke depan.. misalnya raya puasa nanti. Pun sentuh bab bajet juga tu...

So apakata kita bersedia dari awal. Maklumle skrg ni awal puasa jer tukang jahit dah reject order dah. Anak2 semua nak baju baru. Kuih nak kena hidang juga. Balik kampung, duit minyak, tol, makan kat R&R .. hissshh.. mcm2 nak kena STANDBY!!

Jom buat bisnes kecil2an ni sambil goreng ikan dan tanak nasi, sambil layan tv @ lagu ... (saya dah biasa kerja all in one ni).. ada juga mashyukk juga ... lepas le buat beli baju raya anak2 dan diri sendiri ... ok juga kan...bkn susah sgt pun... JOM kita start agenda STANDBY ni ....

Thursday, May 19, 2011

ASAM PEDAS KEGEMARAN KELUARGA

Boleh kata setiap minggu mesti ada menu ni .... ASAM PEDAS ... yang bertukar cuma ikannya sahaja... kadang2 ikan pari, kadang2 ikan tenggiri, nak best lagi kepala ikan ... perghhh... sampai anak yang bongsu yang 7 tahunpun sampai bertambah2 nasi .. pedas pun masih pulun juga lagi ....

Sedap dan mudah dibuat ... resepi ni dapat dari seorang kawan baik yang memang pakar dalam masakan lauk (perisa Thailand gitu..) ni pun dah banyak kali juga mencuba nak dapatkan rasa seperti kawan buat ... biasalah..air tangan .. mana nak sama kan!..tapi ok juga lah..kena pada selera keluarga..


Cubalah..mudah saja bahannya...
Bahan kisar > cili kering (saya campurkan juga cili kering dari Thailand, bawang, belacan, serai, sedikit air, sedikit lada hitam
bahan untuk dicampak2 .. bunga kantan dibelah2, serai yang diketuk, daun kesum, lobak asin, ikan (isi @ kepala ikan), air asam jawa (saya gunakan paste brand 'Adabi' je..garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa..
Caranya mudah sangat, tumis bawang putih dan bawang merah dengan sedikit minyak, dah naik wangi tuangkan bahan kisar. Masukkan bahan2 campak tadi kecuali ikan, garam dan serbuk perasa serta air asam jawa. Dah naik minyak baru masukkan air asam jawa, serbuk perasa dan air asam jawa serta garam. Masukkan ikan. Dah mendidih sedia untuk dihidang.... Kuah biar pekat sikit, baru sedap..kalau cair tak best!!! CUBALAH ...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...